Štetočinama se
smatraju one životinje koje mogu prouzrokovati oštećenja na biljkama koja su
ekonomski značajna kako u kvalitativnom tako i u kvantitativnom smislu.
Na
poljoprivrednim kulturama štete pričinjavaju organizmi različitih životinjskih grupa
kao što su:
- Insekti
- Grinje
- Nematode
- Puževi
- Glodari
- Ptice...
Po broju vrsta
najbrojnija grupa štetočina su insekti.
U zavisnosti od
izvora hrane kojom se hrane insekte možemo podijeliti na:
Biljojedi
(fitofagni ili herbivorni insekti) - hrane se samo biljkama.
- Polifagne ili insekte koji se hrane većim brojem biljnih vrsta iz različitih botaničkih porodica (skakavci, žičnjaci, gusjenice različitih vrsta leptira i dr.);
- Oligofagne – koji se hrane botanički srodnim biljnim vrstama – vrstama iste familije (veliki i mali kupusar, buvači itd.);
- Monofagne – koji se hrane samo jednom biljnom vrstom (graškov žižak)
Mesožderi
(zoofagni ili karnivorni insekti) koriste hranu životinjskog porijekla
(trčkovi, bubamare, staklokrilci, parazitske osice, muve gusjeničarke itd.).
- Predatori (ubiju žrtvu);
- Nametnici ili paraziti (na žrtvi se trajno hrane);
- Parazitoidi - jedno vrijeme se hrane na ili u žrtvi a nakon što završe određenu fazu svoga razvoja žrtva umire
Svaštojedi (pantofagni
ili omnivorni insekti) – hrane se hranom biljnog i životinjskog porijekla
(rovac).
Saprofagni
insekti – hrane se organskim materijama biljnog ili životinjskog porijekla u
raspadanju (neki niži insekti)
Nekrofagni
insekti – hrane se leševima uginulih insekata i drugih životinja
Koprofagni
insekti – hrane se životinjskim izmetom (u narodu su poznati kao balegari).
Za poljoprivredu
su kao štetočine značajni fitofagni insekti. Štete nanose direktno ishranom ili
indirektno kao prenosioci gljivica, bakterija i virusa – uzročnika biljnih bolesti.
Najobičniji
oblik štete je uništenje biljke u cijelosti ili pojedinih njenih organa usnim aparotom
za griženje. Oštećivanjem listova smanjuje se asimilaciona površina biljke,
oštećivanjem korijena narušava se snabdjevanja vodom i mineralnim materijama iz
zemljišta, a oštećivanjem stabljike remeti se transport vode i hranjiva. Vrste
koje se razvijaju u zrnju kulturnih biljaka, u polju ili u skladištima, hrane
se njihovim sadržajem umanjujući visinu prinosa i kvalitet već gotovih
proizvoda.
Insekti koji
imaju usni aparat za bodenje i sisanje, svojom ishranom uzrokuju deformacije
listova, vršnih dijelova biljaka, mladica i dr. Na mjestima sisanja biljnih
sokova pojavljuju se bjeličaste ili žućkaste pjege. Oštećene ćelije izumiru, pa
nastaju lokalne nekroze, a kod jačeg napada propadaju i cijele biljke.
Ova dva načina
ishrane insekata narušavaju životne funkcije biljke što dovodi do značajnog smanjenja
ili potpunog uništenja prinosa. Neke vrste insekata (muve galice, ose
šiškarice, neki tvrdokrilci) prilikom ishrane izlučuju materije koje uzrokuju stvaranje
raznih zadebljanja ili tumora, čime također pridonose narušavanju fizioloških
procesa biljaka i smanjenju prinosa.
Svojom aktivnošću čovjek u značajnoj mjeri utiče na promjene
u populacijama insekata. Privođenjem ledina kulturi, isušivanjem podvodnih
terena, navodnjavanjem poljoprivrednih površina, unošenjem mineralnih đubriva,
primjenom pesticida i drugim mjerama čovjek mijenja prvobitne ekološke uvjete
života kukca i tako u znatnoj mjeri utiče na njihov biološki potencijal tj.
sposobnost razmnožavanja i održavanja na nekom staništu.
No comments:
Post a Comment